Medarbetarsamtal, utvecklingssamtal och PU-samtal
Ett välplanerat medarbetarsamtal är nyckeln till en hållbar och effektiv arbetsplats. Läs mer om hur du genomför ett mer effektivt medarbetarsamtal.
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) är ett nytt EU- direktiv som avsevärt påverkar företagens hållbarhetsrapportering och berör även HR-avdelningar direkt. Detta direktiv förväntas främja hållbara förändringar och skapa en mer hållbar framtid.
CSRD, EU:s direktiv för rapportering av hållbarhet, kräver att företag noggrant rapporterar om sitt hållbarhetsarbete, inklusive klimatpåverkan, diversitet och inkludering, samt företagskultur. Detta omfattar tre huvudkategorier: Environment, Social och Governance (ESG). CSRD ersätter den tidigare standarden NFRD och är obligatorisk för större företag inom EU samt globala företag som verkar inom EU.
Medan ESG är en bredare term för hållbarhetsarbete, erbjuder CSRD mer detaljerade och normativa rapporteringsstandarder kända som European Sustainability Reporting Standards (ESRS), vilket underlättar jämförelse och utvärdering av företags hållbarhet. Du kan läsa mer om ESRS i vår artikel Hållbarhetsrapportering: En Nyckel till Ansvarsfullt Företagande.
Direktivet berör stora företag inom EU, inklusive de noterade på EU-reglerade marknader och deras dotterbolag, såväl som organisationer som möter vissa ekonomiska kriterier, exempelvis över 20 miljoner EUR i tillgångar eller mer än 250 anställda.
kräver dokumentation över ett brett spektrum av hållbarhetsdata, inklusive löneskillnader mellan könen, föräldraledighet och antal sjukdagar, vilket är direkt relevant för HR.
Tidslinjen för implementering varierar beroende på företagets storlek. Företag med över 500 anställda som redan omfattas av direktivet om icke-finansiell rapportering (NFDR) bör börja rapportera från och med den 1 januari 2024. Mindre företag har längre tidsramar för att anpassa sig till de nya kraven.
De två ESRS-sektionerna som mest påverkar HR är ESRS S1 (Egen arbetsstyrka/ Own Workforce) och ESRS G1 (Affärsetik/Business Conduct). Detta kommer att kräva dokumentation av policyer och processer, samt specifika datapunkter och mätvärden om arbetsstyrkan. Det innebär att HR masterdata blir avgörande och att HR får en mer framträdande roll i styrelserummet.
För att hantera alla dessa HR-relaterade data och möta CSRD-kraven, överväg att investera i en digital HR-lösning för masterdata. Detta stöder inte bara rapporteringsstandarden utan kan också underlätta för företag att digitalt tillhandahålla sin hållbarhetsinformation enligt kommande standarder som European Single Access Point (ESAP).
Utvärdera nuläge:
Kartlägg befintlig HR-data och processer kopplade till CSRD-områden.
Identifiera gap och behov för att möta CSRD-kraven.
Implementering:
Utveckla en strategi för implementering av CSRD i HR-avdelningen och utse ansvariga personer och team för specifika uppgifter.
Utse ansvariga personer och team för specifika uppgifter.
Investera i digitala verktyg för effektiv datahantering och rapportering.
Datainsamling och mätning:
Identifiera relevanta datapunkter och mätvärden kopplade till ESRS S1 och ESRS G1.
Utveckla processer för insamling, analys och rapportering av HR-data.
Säkerställ korrekt och tillförlitlig datahantering.
Rapportering:
Utveckla en tydlig och transparent rapporteringsstruktur för CSRD-relaterad information.
Sammanställ rapporter i enlighet med ESRS-standarder.
Kommunicera hållbarhetsarbete och resultat till relevanta intressenter.
Kontinuerlig förbättring:
Regelbundet utvärdera och förbättra HR-processer och datahantering för att möta CSRD-kraven.
Håll dig uppdaterad på nya standarder och riktlinjer.
Statistik:
Löneskillnader mellan könen
Föräldraledighet
Antal sjukdagar
Medarbetarnöjdhet
Omsättningsgrad
KPI:er & Nyckeltal:
Anställdas nöjdhet
Mångfald och inkludering
Andel kvinnor i ledningspositioner
Andel medarbetare som deltar i kompetensutveckling
Sjukfrånvaro
Koldioxidutsläpp per anställd
Vattenförbrukning per anställd
Andel återvunnet material
Tips:
Samarbeta med andra avdelningar och ledningen för att skapa en integrerad strategi för hållbarhet.
Engagera medarbetare i hållbarhetsarbetet och ge dem möjlighet att påverka.
Använd CSRD som en möjlighet att förbättra HR-processer och skapa en mer hållbar arbetsmiljö.
I vår kunskapsbank på hemsidan hittar du mer information om CSRD men också andra relevanta artiklar och guider som passar dig som företagare.
Ett välplanerat medarbetarsamtal är nyckeln till en hållbar och effektiv arbetsplats. Läs mer om hur du genomför ett mer effektivt medarbetarsamtal.
Hållbarhetsrapportering kommer att bli allt viktigare för många företag i dagens samhälle. I samband med införandet av EU:s nya standarder för...
Utvecklingssamtal handlar inte bara om att ställa frågor och få svar, utan också om att skapa en öppen dialog där medarbetare känner sig hörda. Läs...
Vi tar kontinuerligt fram artiklar och guider för ett lyckat företagande.