Vad är skillnaden mellan arbetsgivarintyg, anställningsintyg och tjänstgöringsbetyg?
Hjälp vid arbetslöshetsersättning, banklån eller nyanställning? Vi går igenom tre vanligt förekommande intyg.
Från och med den 1 oktober 2025 förändras arbetslöshetsförsäkringen i grunden – något som påverkar dig som arbetsgivare. Med enklare arbetsgivarintyg och nya inkomstregler minskar administrationen, men det ställer också krav på att rätt information lämnas i tid. Här får du en överblick över vad som gäller och hur du bäst förbereder din organisation.
En av de mest påtagliga förändringarna är förenklingen av arbetsgivarintyget. Tidigare krävdes detaljerad information om antalet arbetade timmar, vilket ofta var tidskrävande och administrativt belastande. Med det nya systemet kommer a-kassorna att hämta inkomstuppgifter (lön från anställning och inkomst från aktiv näringsverksamhet) direkt från Skatteverket, vilket minskar behovet av omfattande intyg från arbetsgivaren.
Dock kommer vissa uppgifter fortfarande att behöva intygas av arbetsgivaren, såsom:
Den nya lagen syftar till att omfatta fler grupper på arbetsmarknaden, inklusive frilansare, gig-arbetare och visstidsanställda, som tidigare haft svårt att kvalificera sig för a-kassa. För att kvalificera sig enligt det nya inkomstvillkoret krävs:
Det nya regelverket innebär att arbetslöshetsförsäkringen ska baseras på tidigare inkomster och medlemskapstid i a-kassan:
De nya ersättningsnivåerna beror på medlemstid i a-kassan:
Ersättningen trappas ner över tid:
För arbetsgivare innebär den nya lagen en minskad administration, eftersom a-kassorna hämtar inkomstuppgifter direkt från Skatteverket. Det är dock viktigt att vara medveten om de uppgifter som fortfarande krävs i arbetsgivarintyget och säkerställa att dessa lämnas korrekt och i tid.
Genom att anpassa interna rutiner och säkerställa att relevant personal är informerad om de nya kraven, kan du som arbetsgivare bidra till en smidig övergång till det nya systemet och säkerställa att deras tidigare anställda får den ersättning de har rätt till.
Konkreta åtgärder kan innefatta:
Övergångsregler: Observera att särskilda övergångsregler kan gälla för personer som redan är arbetslösa eller deltar i program när den nya lagen träder i kraft. Detaljer kring detta specificeras i lagstiftningen.
För mer information om den nya arbetslöshetsförsäkringen och dess påverkan på arbetsgivare, besök gärna tex: Regeringens webbplats
Frågor och svar om en inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring - Regeringen.se
Hjälp vid arbetslöshetsersättning, banklån eller nyanställning? Vi går igenom tre vanligt förekommande intyg.
Att jobba över är att jobba utöver din ordinarie arbetstid. Det finns regler för övertid i arbetslagen. Har du koll på vad som gäller för dig och din...
Ett välplanerat medarbetarsamtal är nyckeln till en hållbar och effektiv arbetsplats. Läs mer om hur du genomför ett mer effektivt medarbetarsamtal.
Vi tar kontinuerligt fram artiklar och guider för ett lyckat företagande.