7 tips för ett lyckat utvecklingssamtal
Utvecklingssamtal handlar inte bara om att ställa frågor och få svar, utan också om att skapa en öppen dialog där medarbetare känner sig hörda. Läs...
Undvik de vanligaste misstagen många gör i sin sommarplanering och se till att du och dina anställda istället kan njuta av sin ledighet till fullo!
Enligt semesterlagen har alla anställda rätt till minst 25 dagars semester per år. Många arbetsgivare erbjuder fler semesterdagar än så, beroende på till exempel kollektivavtal och anställningsavtal. Semestern intjänas från och med den första anställningsdagen och efter 12 månaders sammanhängande arbete har man rätt till full semester.
Under perioden juni-augusti har man som arbetstagare rätt att ta ut 20 sammanhängande semesterdagar. Förbättrade villkor för arbetstagaren kan förhandlas fram i kollektivavtal eller anställningsavtal.
Det är arbetsgivarens skyldighet att se till att alla anställda får möjlighet att ta ut sin semester under året, men det är också viktigt att planera semestern i god tid. Om man har specifika önskemål om datum är det bäst att meddela arbetsgivaren så tidigt som möjligt, särskilt under högsäsong då det kan vara svårt att få ledigt.
Arbetsgivaren bör ta hänsyn till de anställdas önskemål vid semesterplaneringen, så långt det är möjligt utifrån verksamheten, men det är slutligen arbetsgivaren som bestämmer hur semestern förläggs.
Om man är ny på arbetsplatsen kan man eventuellt ta ut förskottssemester även om man inte har några intjänade semesterdagar. Om arbetsgivaren tillämpar försskottssemester kan man ta ut semester utan något löneavdrag. Om arbetstagare och arbetsgivare kommer överens om att man ska ta ut förskottssemester får man en skuld till företaget. Om arbetstagaren självmant väljer att sluta på arbetsplatsen inom fem år från det att förskottssemestern togs ut, blir man återbetalningsskyldig, om man däremot blir uppsagd på grund av till exempel arbetsbrist eller sjukdom behöver man inte återbetala skulden till arbetsgivaren.
Enligt semesterlagen har man rätt att spara alla semesterdagar som är utöver de 20 dagarna man måste ta ut, och dessa dagar kan sparas i upp till fem år. Om man inte har planerat in semester under det sista halvåret ansvarar arbetsgivaren för att ordna ledigheten. Man kan också välja att få betalt för sparade dagar eller spara dem ytterligare ett år enligt överenskommelse med arbetsgivaren.
En personalhandbok kan vara ett bra verktyg för att medarbetare ska känna sig trygga i att det finns tydliga regler för semesterplaneringen och hur semestern förläggs.
För många företag kan sommaren innebära en utmaning när det gäller att täcka upp för personal som tar semester. Detta kan leda till stress och oro över eventuell personalbrist, och det är här interimsrekrytering kan vara till stor hjälp. Genom att ta in en interimskonsult kan företaget säkerställa att arbetet fortsätter som vanligt trots att ordinarie personal är frånvarande.
En interimskonsult är en erfaren person som kan hoppa in och utföra uppgifter utan behov av en omfattande introduktion eller utbildning. Detta är en värdefull resurs för företag som behöver täcka upp för personal som är frånvarande under semestern.
För att få de bästa förutsättningarna för att hitta rätt kandidat bör rekryteringsprocessen startas så tidigt som möjligt. Genom att ta kontakt med en rekryterare redan under våren kan företaget öka sina chanser att hitta en passande interimskonsult eller sommarvikarie.
Genom att använda interimsrekrytering kan företag undvika stress och oro över eventuell personalbrist under sommaren, och säkerställa att arbetet fortsätter som vanligt.
Under semestertider ökar risken för bedrägerier. Därför är det viktigt att vara extra uppmärksam och se över sina rutiner för att undvika att bli utsatt. Använd pålitliga betalningstjänster, lämna inte ut personlig information till okända personer eller företag och var uppmärksam på misstänkta meddelanden eller samtal. Genom att utbilda medarbetare och ha tydliga rutiner kan man minska risken för bedrägerier. Läs gärna vår artikel med tips om hur man skyddar företaget och anställda mot bedrägerier.
Vi på Klara Consulting erbjuder interimstjänster och kan hjälpa dig att hitta rätt person utifrån dina specifika behov. Våra erfarna interimskonsulter har expertis inom en mängd olika branscher. Kontakta oss idag så vi kan hjälpa dig att hitta rätt interimskonsult Läs mer om hur vi kan hjälpa dig att hitta rätt interimskonsult.
Utvecklingssamtal handlar inte bara om att ställa frågor och få svar, utan också om att skapa en öppen dialog där medarbetare känner sig hörda. Läs...
Ett välplanerat medarbetarsamtal är nyckeln till en hållbar och effektiv arbetsplats. Läs mer om hur du genomför ett mer effektivt medarbetarsamtal.
Nyckeltal är ett fantastiskt verktyg som kan hjälpa företag och dess medarbetare till nya höjder. Att arbeta strategiskt kring sina nyckeltal kräver...
Vi tar kontinuerligt fram artiklar och guider för ett lyckat företagande.