En kassaflödesanalys visar företagets in- och utbetalningar under en viss period och fokuserar på flödet av pengar in och ut ur företaget. Med hjälp av en kassaflödesanalys får du en tydlig bild av hur likvida medel rör sig i verksamheten. Syftet med en kassaflödesanalys är att ge en tydlig bild av företagets ekonomiska situation och är ett viktigt ekonomiskt verktyg som ger dig information om företagets betalningsströmmar och hur pengarna har förflyttats under perioden.
Genom att förstå kassaflödet kan du bättre planera för investeringar, hantera säsongsvariationer och säkerställa att företaget har tillräckligt med pengar för att möta sina kortfristiga skulder.
För de flesta företag omfattar kassaflödesanalysen samma period som räkenskapsåret, men du kan även göra den för ett kvartal eller annan tidsperiod som är relevant för din verksamhet. En korrekt kassaflödesanalys tar endast hänsyn till faktiska betalningar där pengar har förflyttats och bortser från alla bokföringsmässiga poster.
En kassaflödesanalys visar förändringen i likvida medel över en viss period. Likvida medel är de pengar som företaget har tillgängliga för att använda omedelbart. Genom att analysera kassaflödet kan du se hur företagets likvida medel har förändrats under perioden och få en tydlig bild av företagets finansiella hälsa. Detta är avgörande för att förstå om företaget har tillräckligt med pengar för att täcka sina löpande kostnader och för att göra framtida investeringar.
Kassaflödesanalysen delas vanligtvis upp i tre olika delar. Genom denna indelning får du en strukturerad överblick över företagets ekonomi. Här är de tre delarna:
Detta kassaflöde omfattar företagets huvudsakliga verksamhet som bland annat består av försäljningar, kundfordringar och kortfristiga skulder. Den löpande verksamheten visar hur mycket pengar din kärnverksamhet genererar och förbrukar. Ett starkt kassaflöde från den löpande verksamheten tyder på att företaget har god likviditet.
Investeringsverksamheten utgörs av investeringar i till exempel anläggningstillgångar. Här ingår även försäljning av anläggningstillgångar som genererar likvida medel till företaget. Genom att analysera detta kassaflöde kan du se hur mycket pengar som används för långsiktiga investeringar.
Finansieringsverksamheten består av de långfristiga lån ditt företag har samt eventuella utdelningar, amorteringar och emissioner. Här ser du hur företaget hanterar sin finansiering och kapitalstruktur, vilket är viktig information för både interna och externa intressenter.
Kassaflödesanalysen hjälper dig att kartlägga förändringen i företagets likvida medel, vilket har flera fördelar:
Genom en kassaflödesanalys får du och dina intressenter en tydligare bild av företagets ekonomi och framtidsutsikter. För externa intressenter som banker eller investerare kan kassaflödesanalysen vara avgörande för beslut om lån eller investeringar i din verksamhet.
För mindre företag finns inget lagstadgat krav på att upprätta en kassaflödesanalys. Däremot måste större företag inkludera en kassaflödesanalys i sin årsredovisning.
Ditt företag klassas som ett större företag, och måste därmed inkludera en kassaflödesanalys i årsredovisningen, om du uppfyller mer än ett av följande kriterier:
Även om ditt företag inte måste upprätta en kassaflödesanalys enligt lag, kan det ändå vara värdefullt att göra det för intern användning. Genom kassaflödesanalysen får du ett kraftfullt verktyg för att förstå och utveckla din verksamhet.
Kassaflödesanalysen omfattas av flera regelverk och lagkrav som du som företagare bör känna till:
K3 är ett svenskt regelverk för årsredovisning som gäller för större icke börsnoterade företag. Om ditt företag tillämpar K3-regelverket måste du inkludera en kassaflödesanalys i årsredovisningen. Regelverket specificerar också hur kassaflödesanalysen ska struktureras och vilken information som ska ingå.
Som tidigare nämnts måste större företag och alla börsnoterade företag lämna in en kassaflödesanalys till Bolagsverket som en del av sin årsredovisning. För mindre företag är kassaflödesanalysen valbar, men kan ändå ge värdefull information om företagets ekonomi.
För koncerner och företag som följer internationella redovisningsstandarder (IFRS) finns ytterligare krav på kassaflödesanalysen. Dessa standarder kan påverka hur du strukturerar och presenterar kassaflödesanalysen i din årsredovisning.
Genom att följa gällande lagar och regler för kassaflödesanalys säkerställer du att din ekonomiska rapportering uppfyller alla formella krav och ger en rättvisande bild av företagets finansiella ställning.
Det finns två huvudmetoder för att göra en kassaflödesanalys:
Den indirekta metoden är vanligast bland företag. Här utgår du från det redovisade resultatet och justerar för poster som inte påverkar kassaflödet, som till exempel avskrivningar. Detta ger dig en bild av kassaflödet från den löpande verksamheten.
Med den direkta metoden utgår du direkt från företagets in- och utbetalningar. Denna metod kan vara mer tidskrävande men ger också en mer detaljerad bild av kassaflödet.
Oavsett vilken metod du väljer kan ett modernt ekonomisystem förenkla processen avsevärt. Hos oss på Klara Consulting hjälper vi dig att sätta upp effektiva rutiner för kassaflödesanalys.
En kassaflödesanalys kan med fördel användas av mindre företag som vill förbättra sin ekonomi. Genom att analysera kassaflödet kan mindre företag identifiera områden där de kan förbättra sin likviditet, minska sina kostnader och därmed få en bättre förståelse för sin ekonomiska situation och fatta mer informerade beslut om sin verksamhet.
En välgjord kassaflödesanalys ger dig inte bara information om hur det har gått för företaget utan också underlag för att göra prognoser om framtida kassaflöden. Genom att förstå historiska mönster i ditt kassaflöde kan du bättre planera för:
Med kunskap om ditt företags kassaflöde kan du fatta mer välgrundade beslut för verksamhetens framtid.
Rörelsekapital är nettobeloppet av omsättningstillgångar minus kortfristiga skulder – det kapital företaget behöver för den löpande verksamheten. Kassaflödet visar däremot hur likvida medel rör sig in och ut ur företaget under en viss period.
Tidigare användes ofta uttrycket "finansieringsanalys" för samma typ av analys. Sedan 2014 har årsredovisningslagen ändrats till att endast använda begreppet kassaflödesanalys.
Fritt kassaflöde är en term som ofta diskuteras vid aktievärdering. Det beräknas genom att ta kassaflödet från den löpande verksamheten och dra av kassaflödet från investeringar. Det fria kassaflödet representerar de pengar som företaget kan använda fritt, till exempel för utdelning till aktieägare.
Kassaflödet inkluderar olika poster beroende på vilken del av kassaflödesanalysen det gäller:
Alla större företag måste enligt årsredovisningslagen inkludera en kassaflödesanalys i sin årsredovisning och lämna in den till Bolagsverket. Ett företag klassas som större om det uppfyller minst två av följande kriterier under de senaste två räkenskapsåren:
Dessutom måste alla börsnoterade företag, oavsett storlek, upprätta en kassaflödesanalys. Mindre företag kan välja att frivilligt upprätta en kassaflödesanalys.
För många företagare kan det vara värdefullt att ta hjälp av en redovisningskonsult för att upprätta en korrekt kassaflödesanalys. Hos oss på Klara Consulting har vi gedigen erfarenhet av kassaflödesanalyser för företag i olika branscher och storlekar. Kontakta oss för att få hjälp med din kassaflödesanalys och ekonomiska rapportering.