Det finns en del verksamheter som, enligt reglerna, måste beskrivas extra tydligt. Dessa är till exempel arkitekt, import/export och konsultverksamhet.
Efter att ni har godkänt namnet på bolagsstämman måste ni anmäla och registrera det nya namnet hos Bolagsverket. Bolaget kommer sedan att granska det nya företagsnamnet manuellt innan det förhoppningsvis blir godkänt. En granskning från Bolagsverket kan ta upp till flera veckor.
Det kan därför vara bra att ni förbereder några olika versioner på namnet ni vill ha så att Bolagsverket kan granska alla varianter i en omgång. Det gör att du kan dra ner på tiden avsevärt innan du har ett godkänt namn som du kan använda.
När du skickar in din anmälan om ett namnbyte måste du också tillhandahålla bolagsordningen tillsammans med ett bolagsstämmoprotokoll som visar på ett namnbyte. Var också beredd på att det kommer kosta ditt företag runt 1000 svenska kronor att byta namn.
Efter att ni har godkänt namnet på bolagsstämman måste ni anmäla och registrera det nya namnet hos Bolagsverket.
Bolaget kommer sedan att granska det nya företagsnamnet manuellt innan det förhoppningsvis blir godkänt. En granskning från Bolagsverket kan ta upp till flera veckor.
Särskilda regler beroende på typen av verksamhet du bedriver
Som vi nämnde tidigare så måste du om du bedriver ett aktiebolag hålla en bolagsstämma för att genomföra ett namnbyte
Om du istället driver en enskild firma finns det inga krav på att du måste registrera ditt företagsnamn men det kan ändå vara bra för dig att göra det. Registrerar du ditt företag skyddar du det nämligen för att vara unikt för just ditt företag inom det län som du bedriver din verksamhet inom.
För ett handelsbolag måste just benämningen handelsbolag ingå i namnet på ditt företag. Ditt namn måste också vara unikt i det län som du är verksam inom.
Om fallet är så att du bedriver ett kommanditbolag så måste ditt namn på något sätt innehålla benämningen kommanditbolag.
Måste du ändra din SNI-kod om du ändrar företagsnamn?
SNI är en förkortning av det längre begreppet Svensk näringsgrensindelning. Det är en princip som finns inom hela EU och infördes som ett krav 2008. SNI-koder beskriver vilken typ av verksamhet som bedrivs i ett bolag. Detta innebär också att ett företag kan ha ett flertal SNI-koder om det bedriver olika typer av verksamheter under samma företagsnamn.
Om ditt företag lägger till en ny typ av verksamhet inom ert bolag behöver du därför också lägga till en ny SNI-kod. SNI-koden måste alltså inte per automatik ändras vid ett namnbyte. Du måste däremot se över dina SNI-koder om ditt namnbyte även innebär en förändring i den typ av verksamhet du bedriver.