En vanlig utmaning för fåmansföretag kan vara att hantera kassaflödet och eftersom man ofta har en begränsad kapitalbas är det extra viktigt att hålla koll på inkomster och utgifter. Det är också vanligt att fåmansföretag inte har en tillräckligt stark likviditet för att täcka löpande kostnader såsom till exempel löner och leverantörsskulder. Här kan en redovisningbyrå hjälpa till att skapa en bättre översikt kring ekonomi och ge råd för att säkerställa en stabil likviditet.
Ett fåmansföretag omfattas av komplexa skatteregler, som tex 3:12-regeln, och ibland även bristande resurser för att säkerställa en korrekt bokföring samt rapportering. En del kan uppleva svårigheter i att hålla sig uppdaterad kring gällande lagar och regelverk. En redovisningsbyrå kan hjälpa dig att hantera bokföring och att säkerställa en korrekt skattehantering för att undvika vanliga misstag samt är ständigt uppdaterade kring nya lagkrav och regelverk.
För dig som driver ett fåmansföretag kan det var svårt att få tiden att räcka till och därmed kan det vara utmanande att skala upp verksamheten. Det är viktigt att ha en effektiv ekonomihantering så du som företagare kan frigöra tid så du kan fokusera på att driva ditt företag framåt och växa. Här kan din redovisningbyrå hjälpa till med att sätta strukturer och tillhandahålla rätt systemlösningar utefter ditt företags behov.
Arbetsgivardeklaration – Denna ska lämnas in senast den 12:e första månaden efter den redovisade månaden. Till exempel så ska arbetsgivardeklaration för januari lämnas in senast den 12:e februari.
Periodisk sammanställning – Om du har handel med företag i andra EU-länder behöver ditt företag lämna in en periodisk sammanställning senast den 25:e första månaden efter den redovisade perioden. Beroende på om du säljer varor eller tjänster så skall den periodiska sammanställningen redovisas varje månad eller varje kvartal.
Årsredovisning – För aktiebolag ska årsredovisningen vara inlämnad till bolagsverket senast 7 månader efter räkenskapsårets slut. Till exempel om ditt företags räkenskapsår följer kalenderåret (1 januari – 31 december), ska årsredovisningen senast vara inlämnad den 31 juli året efter. Viktigt att tänka på är att årsstämman ska hållas senast 6 månader efter räkenskapsårets slut, oavsett om man skickar in årsredovisningen efter 7 månader.
Privat inkomstdeklaration och K10-blanketten – Deadline till Skatteverket är i regel den 2 maj. Däremot kan du som företagare ansöka om byråanstånd via din redovisningbyrå. Då är i stället deadline till Skatteverket den 15 juni.
Företagets inkomstdeklaration
Det är tidpunkten för när räkenskapsåret slutar som styr när ett aktiebolag eller en ekonomisk förening ska deklarera.
Nedan har vi sammanställt deadlines för när du senast ska deklarera:
Räkenskapsårets slut | Deklarera senast |
Juli-augusti 2024 | 1 april 2025 |
September-december 2024 | 1 augusti 2025 |
Januari-april 2025 | 1 december 2025 |
Maj-juni 2025 | 15 januari 2026 |
Genom att vara medveten om vanliga utmaningar och viktiga deadlines kan ditt företag skapa en bättre struktur och öka förutsättningarna att kunna utvecklas och växa. Behöver ditt företag stöttning i att säkerställa korrekt hantering av redovisning och lönehantering? Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig och ditt företag.