Kunskapsbanken

Korrekt ekonomifunktion en förutsättning för extern finansiering - Klara Consulting

Skriven av Martin Olving | 2024-sep-05 13:26:42
 
 

Ökade krav på finansiell rapportering

Funderar du på att ta in externa finansiärer till bolaget? Det här ska du tänka på.

Extern finansiering är ett vanligt sätt för att kunna fortsätta växa som företag genom ett kapitaltillskott, i regel i form av riskkapital eller företagslån. Vad som är bäst för ditt företag beror på i vilken situation ni befinner er i och vilka möjligheter ni har.

 

Riskkapital som strategisk tillväxtmotor

Med riskkapital menas det kapital som kommer från investerare som går in som delägare i företaget, oftast med aktier i företaget som motprestation. Investeraren tar en risk med sitt kapital, då den vid en eventuell konkurs inte kan kräva tillbaka sina pengar, som banker och andra kreditgivare kan, därav att det kallas för riskkapital. Vid en lyckad investering kan finansiären få god avkastning vid aktieutdelningar och kan också välja att sälja sina andelar vid ett senare tillfälle. En investerare kan vara ett bolag eller en privatperson som ibland benämns affärsängel.

Att ta in riskkapital är vanligast vid två tillfällen under ett företags resa: precis vid start och när det är dags att växa. Kapital som kommer in innan företaget startas eller precis har startat kallas såddkapital och syftar till att snabbt kunna utveckla företagsidén och se om den kan bli lyckad. När företaget har varit igång en tid kan det behövas ett kapitaltillskott för att kunna växa ytterligare, och då kan en riskkapitalist vara intresserad att satsa på företagets utveckling.

Att ta in riskkapital kan ge företaget en start eller viktig boost, men inte bara ekonomiskt. Genom att ta in investerare som har kompetens som är nyttig för företaget kan investeringen bli tvådelad. Samtidigt kan företaget behöva släppa ifrån sig både aktieinnehav och kontroll; ofta vill ett riskkapitalbolag gå in som delägare med plats i styrelsen och detsamma kan gälla affärsänglar. Med det sagt kan det ibland vara bättre med en mindre andel aktier i ett mycket lönsamt och välskött företag, än en större mängd aktier i ett företag som aldrig blir så lönsamt som du hade hoppats på. Välj därför investerare med omsorg och se till att ni har liknande tankar för företagets framtida utveckling.

 

Företagslån för att kunna ta nästa steg

Ett lån är ett annat vanligt sätt att öka företagets kapital och likviditet på. För en enskild firma blir ägaren låntagaren, eftersom företaget inte är en juridisk person. I ett aktiebolag blir det själva företaget som tar lånet, dock krävs ofta personlig borgen. I regel är det vd eller någon av ägarna som går i borgen. Tänk noga över detta beslut, då det blir borgenspersonen som får betala om företaget inte kan göra det. Gör också din research och jämför de olika lånealternativen – det finns företagslån med säkerhet, men också utan säkerhet. När banker ställer högre krav på säkerhet, kan det vara lockande för många att ta ett lån utan säkerhet. Här blir det extra viktigt att se över alla aspekter av låneerbjudandet och vara medveten om riskerna. Statligt ägda Almi erbjuder lån med säkerhet och har hjälpt många tillväxtbolag att skala upp.

 

Verksamhetsnära ekonomi en nyckel

Oavsett vilken väg du väljer är det viktigt att ha en verksamhetsnära och korrekt ekonomifunktion. Externa finansiärer kommer ha stora krav på finansiell rapportering för att kunna bedöma hur verksamheten sköts och dess potentiella utveckling, utmaningar och lönsamhet. Se till att er ekonomifunktion är korrekt och att ni kan få ut alla nödvändiga rapporter för att ge en bra och rättvis bild av företaget.

Funderar du på att ta in externa finansiärer i ditt företag? Var inte rädd för att ta hjälp av en rådgivare för att diskutera för- och nackdelar i just ditt scenario.

Lycka till med din framtida tillväxt!