Kunskapsbanken

Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är bäst?

Skriven av Carl-Wilhelm Guilotte | 2024-sep-05 12:07:27

I fåmansbolaget väljer du i huvudsak mellan att ta ut din ersättning i lön eller genom utdelning. En av de stora skillnaderna ligger i beskattningen, så gå noga igenom för- och nackdelarna och hur de påverkar just dig.

 

Båda sätten att ta ut ersättning på har sina fördelar, men dina val kommer påverka både din beskattning och din pension, för att nämna några viktiga skillnader. Därför är det viktigt för dig med fåmansbolag att tänka igenom ditt upplägg och veta varför du väljer att göra det ena eller det andra – eller båda i kombination.

Du tar ersättning i lön

I detta scenario kommer du få betala arbetsgivaravgift och skatt. Arbetsgivaravgiften ligger sedan 2009 på 31,42 procent, såvida du inte till exempel är 18–22 år gammal eller är född 1956 eller tidigare – då är arbetsgivaravgiften lägre. Vi utgår dock från att du betalar standardavgiften på 31,42 procent. Arbetsgivaravgiften består av sju delar, där den allmänna löneavgiften är den största posten och arbetsskadeavgiften är den minsta:

  • Allmän löneavgift
  • Ålderspensionsavgift
  • Sjukförsäkringsavgift
  • Arbetsmarknadsavgift
  • Föräldraförsäkringsavgift
  • Efterlevandepensionsavgift
  • Arbetsskadeavgift

Med andra ord får du en rad förmåner och tryggheter genom att ta ut lön som du betalar arbetsgivaravgift på. Dessa förmåner får du inte del av om du enbart tar ut din ersättning genom utdelningar. Din pension samt sjuk- och föräldrapenning grundar sig på din lön – upp till en viss nivå. För att göra ett så fördelaktigt val som möjligt gäller det att ha koll på dessa nivåer.

För 2023 gäller:

  • Pensionsgrundande inkomst, PGI: 557 250 kr
  • Sjukpenninggrundande inkomst, SGI: 483 000 kr
  • Föräldrapenning (denna baseras på din SGI): 525 000 kr

Genom att ta ut omkring 570 000 kronor i lön per år ligger du alltså på maxnivåerna för dessa förmåner och tryggheter. Skulle du tjäna mer skulle du kunna ta ut resten i utdelning för att få ut mesta möjliga av båda scenarier.

Viktigt att tänka på!
För din PGI räknas din inkomst före avdrag för allmän pensionsavgift.

Skatt – kommunalt och för höginkomsttagare
Hur mycket din kommunala skatt ligger på beror på var i landet du bor och hur mycket du tjänar. I Sverige tillämpas så kallad progressiv skatt, vilket innebär att du betalar mer i skatt ju mer du tjänar. Riksgenomsnittet för den svenska kommunalskatten ligger på 32,24 procent under 2023. Gå till Skatteverkets hemsida för att se vad skatten ligger på i din kommun.

Är du höginkomsttagare? Då behöver du, utöver kommunalskatten, betala en statlig inkomstskatt som ligger på 20 procent. Detta räknas mot en så kallad skiktgräns som under 2023 ligger på 598 500 kronor per år. Tjänar du mer än detta behöver du betala den statliga inkomstskatten på 20 procent samt den vanliga kommunalskatten. Det kan därför vara klokt att ta ut en maximal årslön på 598 500 kronor, det vill säga cirka 49 800 kronor i månaden.

Viktigt att tänka på!
Skiktgränsen gäller den beskattningsbara inkomsten – alltså din inkomst efter att grundavdraget har dragits. Grundavdraget görs på dina inkomster från lön, arvode eller liknande ersättningar och om du bor i Sverige under hela året får du automatiskt detta avdrag.

Du tar ut ersättning genom utdelning

Du som äger ett fåmansbolag som går med vinst har även möjlighet att ta ut din ersättning genom utdelning. Detta får du göra upp till ett visst gränsbelopp och utdelningen beskattas med 20 procent, vilket är väsentligt lägre än lönebeskattningen. Bolagets vinst beskattas först med 20,6 procent – detta är den så kallade bolagsskatten – och därefter kan du plocka ut en utdelning som då beskattas med 20 procent.

Viktigt att tänka på!
Utdelningen ligger inte till grund för din pension eller sjukpenning, som din lön gör.

Det är de så kallade 3:12-reglerna som bestämmer hur stort gränsbeloppet är som du behöver förhålla dig till när du ska plocka ut en utdelning. Håller du dig under gränsbeloppet beskattas utdelningen med 20 procent, men om du går över det beskattas det överskjutande beloppet på samma sätt som lön. Då går man efter din inkomsttabell som grundar sig på din inkomstnivå och i vilken kommun du är folkbokförd. Beroende på hur mycket du tjänar och var du bor blir skattesatsen för det överskjutande beloppet av din utdelning någonstans mellan 30 och 57 procent – alltså en stor skillnad jämfört med 20 procent.

Viktigt att tänka på!
Du måste stå som ägare i bolaget vid årets ingång för att kunna göra utdelning enligt 3:12-reglerna.

Räkna ut gränsbeloppet…
För att räkna ut gränsbeloppet för utdelning kan du använda dig av huvudregeln eller förenklingsregeln. Som namnet antyder är det lite lättare att använda sig av förenklingsregeln, däremot kan huvudregeln ge dig en mer fördelaktig beskattning.

…med hjälp av förenklingsregeln
I denna metod är det egentligen Skatteverket som står för själva räknandet genom att ta fram ett fast gränsbelopp som du förhåller dig till. Det gör Skatteverket genom att multiplicera förra årets inkomstbasbelopp med 2,75. För 2023 innebär det ett gränsbelopp på 195 250 kronor för utdelning.

Viktigt att tänka på!
Ditt utdelningsutrymme brinner inte inne om du inte plockar ut hela – eller något av – din utdelning i år, det överförs till nästa år och du kan använda det då.

 

Så, vad är bäst för mig?
Din egen situation styr huruvida det är mest fördelaktigt för dig att ta ut din ersättning i lön, utdelning eller genom en kombination av sätten. Att plocka ut utdelning är mer fördelaktigt ur ett skatteperspektiv och du behöver inte betala arbetsgivaravgift. Däremot får du inte de förmåner och tryggheter som du får när du tar ut lön, som bland pension och sjukpenning.

Därför är det ofta bra att ta ut lön upp till brytpunkten för statlig skatt, så du inte går miste om några viktiga förmåner och inte heller behöver betala 20 procent i statlig skatt. Finns det utrymme efter det, kan du ta ut detta genom en utdelning till lägre beskattning. Skulle du ha din pension tryggad på annat håll, till exempel genom ett privat sparande/investerande och du inte känner ett behov av de förmåner som kommer med löneutbetalning, så kan du förstås välja att ta ut mer av – eller all – din ersättning i utdelning.

Vill du diskutera din situation och gå igenom vad som är bäst för just dig? Vi hjälper dig gärna.

Läs gärna mer hos Skatteverket.